Начало / Съвети / Лаптопи втора употреба – защо да купя?

Лаптопи втора употреба – защо да купя?

Техниката се развива с изключително бързи темпове, и това е особено забележимо през послените години. Новите модели смартфони излизат по няколко на месец, а цели пазарни ниши изникват сякаш от нищото всяка година – помислете само колко хора бяха чували за таблети преди няколко години, а сега всяко дете има по един, че даже може да е сменило няколко. За последните няма и 10 години се появиха нови термини – нетбук, ултрабук и т.н. – някои дори вече успяха да изчезнат (вече не се говори за нетбуци).

Особено развитие претърпя пазара на мобилните компютри, където големи имена с години опит в бизнеса (HP, IBM) отстъпват на сравнително по-нови, но изключително агресивни в ИКТ сектора марки (Asus, Acer). Освен тях има редица никому неизвестни производители, които бълват нова електроника ежеминутно, брандирана с каквото ви душа иска.

Цялата тази огромна конкуренция естествено доведе до драстично спадане на цените, и компютри, които преди това се купуваха само за сериозна офис работа за сериозни пари, вече може да се вземат със студентските стипендии и спестяванията от няколко вечери в ресторант.

Най-логично звучи потребителите да печелят от гореописаното развитие на пазара на компютри, и това в огромна степен е така, но има и някои недостатъци, които често остават встрани от фокуса на обществото и анализаторите.

Лаптоп – нов или втора употреба?

След това може би много дълго за някои въведение в пазара на техниката, е време да минем на основния въпрос, а именно – Дали си купя лаптоп втора употреба?

Още веднага уточнявам, че цената на мобилните компютри втора употреба не е основен фактор за покупка. Може би повечето хора очакват, че second-hand лаптопите ще са по-евтини, но това всъщност не важи в част от случаите.

Друго важно нещо, което касае всички покупки втора употреба, е от кого купуваме. Защото използвани продукти можем да си купим друг краен потребител като нас (в сайтовете за обяви), но и от фирма (със съответната гаранция и сигурност). И двата варианта естествено имат предимства и недостатъци, и решението накъде да се насочим е строго индивидуално.

vtora-upotreba-laptop
Струва ли си да си купя лаптоп втора употреба?

Нека разгледаме вариант „купувам лаптоп втора употреба“ от обява:

 1.  Естествено първо трябва да огледате лаптопа от всички страни – външния вид често говори за начина на употреба и съответно предполагаемото състояние на машината.
 2. Задължително е купуваният лаптоп да има документи – ако има оставаща гаранция – значи има още едно предимство.
 3. Трябва да можем да тестваме купувания лаптоп – дали всичко работи, и дали работи в зададените от производителя рамки.Трябва да знаем, че дори и лаптопът да няма инсталирана операционна система, вече има преносими програми (portable, или USB дистрибуции), които могат да направят всички тестове през USB порта на компютъра. Така че не вярвайте на продавача, ако ви каже, че тестовете не могат да се проведат, защото лаптопът не е инсталиран.
 4. Наличието на лицензирана операционна система също е предимство.
 5. Хубавото на покупката на лаптоп по обява е, че винаги може да преговаряте за по-ниска цена, и често ще получите отстъпка от продавача. За база за преговорите може да използвате всеки визуален недостатък, който ви направи впечатление. Не се притеснявайте да коментирате цената на лаптопа – това е абсолютно нормално в тези взаимоотношения.
 6. Цената на лаптоп от обява със сигурност е по-ниска от цената на същия лаптоп като нов от магазина

Съветът ми е, ако след преглед на обявите за техника не намерите нещо подходящо за себе си, да се обърнете към сайтовете за продажба на лаптопи втора употреба – такива има много.

Вариантът „Лаптоп от магазин за техника втора употреба“:

 1. Лаптопът от магазин за second-hand техника винаги има документи, както и гаранция в рамките на 3-6-12 месеца.
 2. В магазина има консултанти, които биха ви насочили към подходяща за вас мобилна машина.
 3. Почти всички магазини за лаптопи втора употреба предлагат поне 7-дневен срок за замяна на мобилния компютър, така че ако по някаква причина избраният първоначално лаптоп не ви допада, може да го смените за друг.
 4. В магазините може да тествате един до друг няколко модела, така че още преди покупката да сте сигурни, кой модел лаптоп би отговорил на нуждите ви най-добре
 5. Магазините за лаптопи втора употреба почти винаги продават качествени лаптопи от реномирани марки, които като нови са били изключително скъпи. Това гарантира влагане на качествени компоненти и съответно по-дълга безпроблемна работа.
 6. Почти винаги преди продажбата всички лаптопи биват прегледани и ревизирани, така че да не създават проблеми на бъдещия собственик, а съответно и на сервиза на магазина.
 7. Лаптопите от магазин втора употреба могат да бъдат закупени с операционна система Windows на преференциална цена, доста по-добра от цената и в комбинация с лаптоп.
 8. Цената на мобилен компютър от магазин на за техника втора употреба може и да е по-висока от цената на „аналогичен“ (на пръв поглед) нов лаптоп, но това е само привидно. Компонентите, материалите и изработката на новия лаптоп с подобна цена почти винаги са драстично по-некачествени от предлагания „марков“ секъндхенд лаптоп.

Защо да купя лаптоп втора употреба Част 2?

 

За лаптоп фен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *